Súčasťou Veľkej noci v obci bude aj hraná krížová cesta

26.03.2013 Poprad

Veľká Lomnica 26. marca (TASR) – V obci Veľká Lomnica v Kežmarskom okrese chystajú počas Veľkej noci hranú krížovú cestu cez celú obec. Starosta obce Peter Duda pre TASR uviedol, že akúsi generálku už mali minulý týždeň v piatok (22. 3.) a v miestnom kostole zožalo predstavenie veľký úspech.
„Taký plný kostol som už dávno nevidel. Mladí ľudia z farnosti v dobových kostýmoch v krátkom 40-minútovom predstavení odohrali celý príbeh od zatknutia Ježiša až po jeho zmŕtvychvstanie. Bol to veľký umelecký i duchovný zážitok,“ zhodnotil Duda. Krížová cesta, ktorá bude počas Veľkého piatku 29. marca, však bude mimo kostola a povedie cez obec v jej najmenej frekventovaných častiach.
„Na uliciach Tatranská, Jilemnického a Školská bude umiestnených 14 drevených trojmetrových krížov, ktoré dal na svoje náklady urobiť jeden z našich občanov pán Slavomír Krafčík. Pri každom z nich bude zastavenie počas krížovej cesty. Tieto kríže ostanú v obci počas celej Veľkej noci,“ dodal starosta. Na predstavení sa podieľajú predovšetkým mladí ľudia z miestnej farnosti a zo združenia Erko, všetko však podľa starostu naštartoval práve pán Krafčík.
Starosta sa teší z toho, že veľkonočné sviatky vďaka tomuto podujatiu nadobudnú pravý tradičný rozmer. „Viacerí z nás sme boli unavení z tej komercie jednak vianočných ale aj veľkonočných sviatkov, toto je taký návrat tradíciám, malo by to viesť ľudí k zamysleniu sa a zastaveniu sa v živote, ktorý je plný zhonu,“ konštatoval Duda.
Krížová cesta po dedine sa začne o 19. hodine, ešte predtým sa však v miestnom kostole uskutočnia o 15. hodine obrady. Slávenie Veľkej noci vo Veľkej Lomnici však bude pokračovať aj v sobotu, keď sa uskutoční veľkonočná vigília, ktorej súčasťou bude o 9. hodine poklona v Božom hrobe a obrady vzkriesenia o 20. hodine. Na Veľkonočnú nedeľu bude o 7. hodine požehnanie jedál, o 8. a o 11. hodine sa uskutoční svätá omša a o 14.30 h. zase pobožnosť s eucharistickým požehnaním. Svätú omšu pre Rómov odslúži miestny farár o 15. hodine.
 

Vyberte región